işlevleriyle bilinen otomatlar zamanla olmazsa olmazlarımızdan biri haline gelmeyi başarıyor. Artan otomat makinaları, otomat çeşitliliği, hizmet kalitesi derken bununla beraber tabi ki bazı sorunlar da beraberinde gelmiyor değil. Her ne kadar hayatımızın bir parçası haline gelen hizmetleri her zaman kullanmaktan farkında olmasak da bazen onların çalışmasındaki en ufak bir aksaklık günümüzü mahvedebiliyor. Nasıl ki asansöre her gün biniyor ve zamanınıza ne denli bir katkısı olduğunun farkına ancak asansör bozulup işe geç kaldığınızda fark ediyorsanız maalesef ki durum diğer teknolojik ürünlerde de bu şekildedir. Zira otomatlar da bu sorundan mustarip olan diğer ürünler arasındadır. Bir gün yolunuzu uzatıp market aramanızı elbette ki istemeyiz. Bu sebeple otomatlar çoğunlukla bakım işlemlerinden geçerken, bazen aksaklıkların giderilmesi için otomat onarım işlemlerinden de geçmelidir. Bu vending cihazları işlevini sürdürebilmesi için son derece önemlidir.
Onarım işlemlerinden bazıları şu şekildedir;
✓ Kazan Tamiri
✓ Para Mekanizması Tamiri
✓ Yedek Parça Desteği
✓ Tuş Takımı Tamiri
✓ Yazılım Güncelleme
✓ Soğutucu Tamiri
✓ Pompa Tamiri
Bunlar dışında bazen otomatlar, bir diğer adıyla vendingler, bir takım bakım işlemlerinden de geçmek zorundadırlar. Nasıl ki her mekanizmanın işleyişi için bir kontrol ve düzen gerekiyorsa aynı şey otomatlar için de geçerlidir. Peki, niçin gerekli olduğunu hep birlikte inceleyelim…
Bakım ve Onarım Niçin Gereklidir?
Hijyen Ve Dezenfektasyon: Özellikle pandemi şartları düşünüldüğünde otomatların sık sık dezenfektasyon sürecinden geçmesi gerekmektedir. Fakat dezenfekte işleminin yalnızca otomat yüzeyi için olmadığını düşünürsek içerideki ürünlerin dökülmüş, patlamış veyahut bozulmuş olabilme ihtimaline karşın da sık sık kontrolden geçmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Hasar Önleme: Otomat içerisindeki herhangi bir hasar tıpkı diğer makinalarda da olabileceği gibi önce beraberinde küçük sorunlar getirerek oluşur. Bu sorunların zamanında gözlemlenerek giderilmesi otomattaki büyük bir hasarın da önleneceği anlamına gelebilir. Örneğin tuşlardan birinin aksak basması sonrası alınan önlem bir süre sonra tuş takımının bozulmasını da engellemiş olur.
Ürün Stoğunun Sağlanması: Otomat kullanıcıların herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına istedikleri her ürünün otomatta yer alıp almadığı sık sık kontrol edilmelidir.
Onarım İşlemleri
Kazan Tamiri: Kazanlar otomatlarda bulunan sıvıların ısısının ayarlandığı ve muhafaza edildiği alanlardır. Burada sıcaklık muhafaza edilerek saklanır. Fakat bazen kazanın muhafaza işlemi gerçekleşmediği takdirde tamir edilmesi gerekir. Zira soğuk bir kahve büyük bir müşteri mağduriyeti doğuracaktır.
Para Mekanizması Tamiri: Vendinglerde para mekanizması; bozuk para, kâğıt para, kredi kartı mekanizması olarak üç çeşittir. Ödemenin doğru bir şekilde gerçekleşmesi için bu mekanizmaların çalışıyor olması son derece önemlidir. Aksi halde parayı algılayamama, iade, kart okuma, para yutma gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Birçok parçadan oluşan bu mekanizmaların kısa sürede tamir edilmesi gerekir.
Yedek Parça Desteği: Vendingler su pompası, kazan sıcaklık sensörü, fan, kilit, motor, hacimsel sayaç, düşürme motoru, soğutucu ünite, atık kabı, kovan, tuş paneli, para mekanizma levhası, para iade kapağı ve daha saymayacağımız birçok parçadan oluşur. Bu parçalardan herhangi birinde sorun yaşanması halinde mekanizmalar çalışmaz hale gelebilir. Bazen sorun giderilebilecek kadar küçük olurken bazen parçanın tamamen değişmesi gerekir. Bu durumda tamir işlemi kapınızı çalar.
Tuş Takımı Tamiri: Otomatlar üzerinde işlem yapabilmenin temel kuralı, ürün üzerinde yer alan numaranın tuş takımına girilmesidir. Dolayısıyla tuşlar otomatların en önemli işlevlerinden birisidir. Bazı otomatlarda dokunmatik, bazı otomatlar ise tuşlu şekilde bulunur. Bozulması halinde gerek mekanizmanın tamir edilmesi, gerekse tuş panelinin komple değişmesi gerekmektedir.
Yazılım Güncelleme: Tıpkı insanların vücudunu saran damarların birçok işleve sahip olması gibi otomatlarda da içerisindeki mekanizmaları birbirine bağlayan kablolar bulunur. Ve unutmayın ki her zaman damarları yöneten bir beyne ihtiyaç vardır. Otomatların beyni onun yazılımında saklıdır. Tüm mekanizmaların doğru ve işlevsel şekilde çalışması için bu yazılımın da zaman zaman güncellenmesi gerekmektedir.
✓ Not; Yazılım güncelleme gerekliliğini bazen yapılan yenilikler de ortaya çıkarabilir.
Soğutucu Tamiri: Soğuk otomat makinelerinde, otomat soğutma görevini üstlenen buzdolabı ve klimalardan alışkın olduğumuz şekilde gaz ile çalışan soğutucular mevcuttur. Belirli aralıklar ile soğutucuların gaz yenilenmesi ve genel bakımları yapılmalıdır.
Pompa Tamiri: Pompaların otomatlardaki görevi, su kazanındaki sıvının bulunduğu hazneden çıkarak bardaklara ulaşmasını sağlamaktır. Dolayısıyla içecek otomatlarında önemi büyük olan parçalardan birisidir. Pompanın bozulması halinde kazanda bulunan sıvı bardaklara ulaşamaz ve işlev geçersiz olur. Bu gibi durumlarda ise pompada bulunan aksaklık veya tıkanıklık giderilmeli, gerektiği durumlarda pompa değiştirilmelidir.